INDEX

HAVENSPEL

Dit is een voorbeeld van een wat groter ren, zoek en tikspel. Het spel speelt zich af in een flink stuk bos, waar 4 havens zijn, in ons voorbeeld nemen we Amster dam, Antwerpen, Londen en Marseille. De deelnemers worden in groepjes van 1 à 2 man verdeeld. Dit worden de schepen die vracht vervoe ren tussen de havens. Bij het startpunt krijgen alle schepen een routelijst mee, met havens die ze moeten aandoen. Hierop kunnen 1,2 of 3 namen van havens staan. Als ze de havens (in goede volgorde) berijken krijgen ze een stempel of een andere markering op hun routekaart die aangeeft dat ze er zijn geweest. Hebben ze het hele traject gehad, dan verdienen ze pas de punten. Hoe meer havens op de route hoe meer punten.
1 haven : 1 punt
2 havens : 3 punten
3 havens : 7 punten

Het spel wordt moeilijk omdat er een aantal slagschepen en fregatten rondlopen. Dit kunnen mensen van de leiding zijn, of deelnemers als de groep groot genoeg is. Wordt je schip getikt door een fregat:
- 15 seconden stil staan en HARDOP tellen, zodat iedereen het kan horen. Daarna kun je verdergaan met de route.
Wordt je schip getikt door een slagschip:
- Routekaartje inleveren, en naar de dichtsbijzijnde haven gaan voor een nieuw routekaartje.
Aan het einde van het spel is het schip met de meeste punten winnaar. Dit spel valt uit te breiden door de lading een wisselende waarde te geven.